Anna Rattigan

Odödlig jord  – Hoi Förlag 2023

 

Berätta om känslorna när du skrev på bokkontraktet!

- Det kändes både overkligt och härligt på samma gång, mest härligt tror jag. En lång process som jag kunde sätta punkt för, samtidigt som det bara är början på nästa steg, utgivning. Väldigt spännande och pirrigt!

Hur hittade du just det förlaget?

- Jag sökte egentligen ganska brett efter traditionella förlag och väntade med att söka mig till hybridförlag. Jag hade kontakt med ett par traditionella förlag som var intresserade av mitt manus. De tog dock för lång tid på sig över sommaren för min lätt otåliga läggning, så när en bekant föreslog Hoi Förlag kunde jag inte låta bli att leka med tanken. Därifrån fick jag en snabb och fin respons från VD:n och ja... då var saken ganska klar. Det känns som ett seriöst och schysst hybridförlag med bra villkor. Sedan jag tackade ja till dem har jag fått förslag från traditionella förlag men känner att valet ändå är rätt för den här boken. 

Berätta om arbetet med boken - utmaningar och toppar.

- Oj ja... Det började sommaren 2020 med en idé på en regnig strand på Österlen tillsammans med mina barn. Jag hade några trådar som jag bollade med dem om att vara odödlig. Det var kul att få deras då åttaåriga hjärnor med i processen. Senare samma sommar anslöt jag till Författarakademin, efter ett samtal med min goda vän Alexia Rahm (kreativ mentor). Sen var jag igång. På hösten gjorde jag research och skrev ned idéer, följde kursen online och vid jul påbörjade jag själva manuset. Då hade jag också sagt upp mig från en fast anställning och började jobba som konsult på 80 procent för att få mer tid till skrivandet.

Utmaningen under den första tiden var nog den inre kritikern. Men jag bestämde mig tidigt för att den inte fick styra, så istället försökte jag strukturera skrivandet och se det som ett jobb. Som ny på jobbet är det ju som alla vet ok att inte kunna allt. Den inställningen hjälpte mycket! Lusten fanns som en puttrande motor hela tiden.

Att skriva en bok är en dröm som jag äntligen tagit tag i, så f-n den som ger sig. En annan utmaning är hjärntrötthet, vilket alltid finns med på grund av ADHD. Samtidigt är mitt fungerande också en drivkraft på flera sätt. Jag är luststyrd och så länge det är möjligt att frammana lust går det också framåt med skrivandet, oavsett om jag fastnar i scener, riktning med storyn etc. Rutiner hjälper också! Mycket viktigt att tillägga. Stöd från maken, barnen och vänner och exempelvis skrivarkompisar i detta forum är också en viktig del av skrivprocessen.

Vad i Den Stora Författarkursen har hjälpt dig mest på vägen?

- Vänd på det! Vad har INTE hjälpt med Den Stora Författarkursen? Utan kursen hade jag inte fått verktygen, strukturen eller peppen att komma vidare! Att sitta helt själv på kammaren och uppfinna hjulet är inte motiverande för mig. Kursen ger utöver kunskaper även ett sammanhang och känslan av att det finns ett "vi" som kämpar på och vill samma sak. Det tycker jag känns fint och ger kraft. Det finns alltid någon att fråga, antingen i klassrummet eller på instagrams skrivarcommunity. 

Vad har du nu för framtidsplaner? Både med HOI och med bok två?

- Ja hjälp! Massor med planer! Har nog fem böcker i idéfas samtidigt. Fantasy men också spänningsromaner utan inslag av övernaturliga fenomen. Just nu skriver jag på en annan urban fantasy som är en helt annan berättelse än "Odödlig jord". En modern men klassisk spökhistoria om en myling i en vägg. Jag hoppas vara klar med råmanus före jul. Men det finns planer på en uppföljare till första boken också. Om det blir med Hoi eller inte beror nog på hur den första säljer. Det finns traditionella förlag som gläntat på dörren för framtida manus och välkomnar mig att skicka in. Om de nappar är en annan femma. Så det enkla svaret är nog "det beror på". Men fler manus blir det definitivt! Detta är bara början hoppas jag!