Författarakademins utgivna deltagare

 

Finns det något roligare än när någon av våra deltagare får sin bok utgiven?

Självklart inte!

Vi på Författarakademin blir lika glada och stolta varje gång.

Låt dig inspireras av deras resa mot bokutgivning. 

Är du härnäst?

Maria Ruokolahti

Bedragaren – Modernista hösten 2021

Maria - berätta om ditt manus!
- Idén har funnits i ett par år men jag började skriva på det först oktober 2019. Inspirationen kom från en granne som bodde vägg i vägg för många år sedan. 


Vilka har varit dina största utmaningar med din skrivprocess?
- Jag arbetade utan synopsis vilket gjorde vissa bitar svåra att smälta. Jag var beredd att ge upp men istället skrev jag om manuset från början till slut. Karaktärer fick sparken från manuset och ersattes av andra.
Första kapitlet var tufft men då främst beslutet om var i berättelsen jag skulle inleda. Till slut började jag mitt i och gick tillbaka i tiden. Jag hade också en kamp med karaktärerna som jag tröttnade på efter ett tag. Detta ledde till ännu en omskrivning där jag tuffade till dem och istället för att ta saker som de kommer vara mer drivande.
Bland det roligaste och klurigaste var att binda ihop alla små trådar.  Det fanns många, många sådana trådar men när jag fått fatt i dem och satt fast dem ordentligt var jag nästan lyrisk.


Hur har Författarakademin hjälpt dig på vägen?
- Att delta i kursen har fått mig att omvärdera värdet av de små detaljerna. Under live lektionerna har jag fått många Aha-upplevelser. Jag har gått kurser innan och läst böcker om att skriva. En hel del kände jag igen men inte tidigare greppat fullt ut. Det är skillnad mellan att veta hur det fungerar och att kunna tillämpa det.

Jag har lärt mig, slutligen, att jobba med synopsis. Åtminstone delvis. Jag använde mig av ett stöddokument vid omskrivningen av manuset. I arbetet med detta manus blev synopsis en efterkonstruktion men nu när jag jobbar vidare med nya projekt har jag haft stor hjälp av att visualisera vägen till vändpunkt och mittpunkt innan jag kommer dit. Däremot klarar jag inte av att följa planen fullt ut då det är i flödesskrivandet jag hittar min kreativitet.

Hur var känslan när du fick besked om utgivning?
- Jag skickade in mitt manus den 27:e december och två veckor senare ringer en kille från förlaget. Två veckor! 
Pulsen skenade och jag kunde inte sitta still. Delar av familjen satt i soffan och bara tittade på mig när jag med högröda kinder, förmodligen upprepade mig flera gånger, travade runt i rummet som en rastlös häst. Trycket över bröstet och en känsla av att huvudet skulle explodera samtidigt som tårar ville tränga sig fram. Trots det kunde jag bevara rösten, någorlunda, och prata begripligt med killen i andra änden. De ville ha mitt manus. Boken som jag skrivit. Känslan var inget jag upplevt tidigare.

Emmelie Hardenborg

Sommarlovsagenterna – Den försvunna skatten – Visto förlag 2021
 
Berätta lite om din barnbok!
- Det är en spänningsbok för åldern 6-9 år och den första delen i en serie om tre kompisar som ägnar sommarloven åt att lösa spännande fall.
Med boken hoppas jag väcka läslust men också beröra utanförskap och vänskap.
 
Hur länge har du jobbat med den?
- Jag skrev första versionen 2015 och har jobbat på den från och till sedan dess. Det är endast en scen och platsen den utspelar sig på som är detsamma som i det allra första utkastet.
 
Vilka utmaningar har du haft?
- Att hitta rätt historia. Den har vuxit fram efter hand, men det var först när jag kom på titeln på serien som det mesta föll på plats.
 
Hur har författarakademin kunnat hjälpa dig?
- Jag har lärt mig massor genom att gå kursen, framförallt har modulerna om dramaturgi och gestaltning varit till stor hjälp under skrivprocessen. Jag gillar att lektionerna innehåller konkreta exempel, så att man ser hur det som lärs ut används i praktiken.
Även livesessionerna, med möjlighet att ställa frågor, har varit till stor hjälp när jag har fastnat eller funderat på någonting specifikt kring skrivandet.
 
Vad har varit det bästa med att vara med i Författarakademin?
- Förutom att själva kursen är pedagogisk med möjlighet att gå igenom den från början till slut eller göra nedslag i den lektion som passar för stunden, är det bästa med Författarakademin gemenskapen med de andra deltagarna. Att ställa frågor, dela utmaningar och få tips och stöd från andra som skriver är väldigt värdefullt.
 
Vad har du för skrivardrömmar nu?
- Just nu drömmer jag om att få ge ut fler delar i den här barnboksserien och att skriva riktigt underhållande ungdomsböcker.

Anne-Lie Högberg

Breven som länkar oss samman – utkommer på LB förlag våren 2022

Hur kändes det när du fick reda på att du skulle skriva på bokkontrakt?
- Trots att det var det femte kontraktet blev jag lika glad och härligt bubblig som de förra gångerna. Kanske ännu mer nu än när jag skrev på första kontraktet. Då hade jag ingen aning om hur svårt det var att få ett kontrakt. När min första bok gavs ut var det via en kompis som jag lärt känna på en skrivkurs, som bestämde sig för att starta ett förlag. Sedan har det varit en spretig väg till traditionellt förlag som varit mitt mål.


När började du först drömma om att skriva en bok - och varför?

- Jag hade nog inte från början några planer på att skriva en bok, utan mer skaffa mig ett fritidsintresse när jag blev lite ledig för att alla mina fem barn, växte upp och inte behövde mig lika mycket. Så det var då jag bokade min första skrivkurs. Sedan ledde det ena till det andra.


Hur har Författarakademin hjälpt dig framåt?

- Jag har blivit mer säker i mitt skrivande. När man drabbas av det stora vemodet eller tvivlet som jag oftast gör så är det lätt att logga in och peppa sig själv med antigen det ena eller det andra.


Vilken lektion/modul har varit mest värdefull för dig och varför?
- Jag har verkligen hoppat mellan modulerna, och gör fortfarande. Jag hoppade ju på Författarakademin precis när jag började med min femte roman. Då började jag med Tema och Karaktärer. Sedan gillar jag ju verkligen modulen Gräv där du står. Vilket jag verkligen gjort med alla min romaner. Och jag tror min favoritmodul har varit cliffhangers!


Vad har du för råd till deltagarna i Författarakademins klassrum?
- Ge inte upp! Kolla olika utgivningsmöjligheter. Det finns så många möjligheter om det känns svårt att få till ett traditionellt förlag. Men annars, jobba igenom manuset och se till att hitta testläsare innan man skickar in det. Jobba igenom, jobba om och gör allt ännu en gång.

Sofia Rutbäck Eriksson

Debuterade med hela fem böcker under sommaren 2021!

Som i ett vykort – LB förlag 

Gräset är alltid blodigare på andra sidan häcken, första delen av fyra mysdeckare – Lind & Co

Berätta om din bokresa! 

- Jag har två projekt på gång för stunden. Först och främst är det min debutroman ”Som i ett vykort”, en feelgoodroman i norrbottnisk idyll som släpps med LB förlag. Det kändes helt underbart och nästan som en dröm att få den utgiven. Så där så att jag ständigt fick nypa mig i armen. Utöver romanen råkade jag av en händelse komma in på spåret att skriva mysdeckare direkt för ljud, när Lind och Co sökte författare för just detta syfte. Eftersom jag själv är paniskt mörkrädd tänkte jag att just mysdeckare eventuellt var något för mig. Efter att ha testskrivit några kapitel som förlaget gillade så fick jag ihop ett helt manus om Katarina Zapp, privatdetektiv på Malmudden i Luleå, och hennes sidekick – pensionärsdamen Greta. Och sedan ett till. Och sedan ett till. Så i sommar släpps hela fyra ljudböcker om samma excentriska detektivbyrå. Den första heter något så fantastiskt som ”Gräset är alltid blodigare på andra sidan häcken”.

 Fantastiskt! Berätta, varför skriver du?

- Jag skriver för att jag älskar att skriva. För att jag har så mycket fantasi att det räcker och blir över. Med råge! Ibland känns det som om min hjärna är som en elastisk sopsäck av idéer och det är snarare en utmaning att välja ut det bästa och att se till att färdigställa dem till riktiga manus.

Varför ville du gå Den stora författarkursen?

- Det var av flera anledningar faktiskt. Dels hade jag aldrig gått någon skrivarkurs överhuvudtaget. Bara skrivit på feeling och redigerat efter bästa förmåga. Så jag kände för lite mer struktur och ordning i mitt huvud.

Vad har kursen gett dig?

- Kursen har gett mig nya kunskaper, perspektiv och inspiration. Dessa saker kan man aldrig få för mycket av. Och om något så gör det bara kreativiteten ännu bättre när man hör andra prata om skrivande på ett sådant inspirerande sätt. Jag har fått bättre koll på den dramaturgiska kurvan – den så kallade fisken. Så jag tror att jag faktiskt strukturerar lite mer automatiskt numera. Och framför allt (HÅLL I ER NU FÖR DET HÄR ÄR VIKTIGT) så har jag fått styrkan att ta hand om den där inre kritikern som gång på annan säger att allt jag skriver är löjligt och att ingen kommer vilja läsa sådan smörja. Nu kan jag lättare besvara det med ”Hej! Är du här igen? Vet du? Allt det där fixar jag och mina redaktörer när vi redigerar. Så du behöver inte oroa dig!” 

Vad ger klassrummet dig?

- Klassrummet ger mig känslan av att inte vara ensam. Att läsa om hur andra har samma inspiration, skrivglädje och också liknande utmaningar. Det ger en fin gemenskap och känslan av att finnas i ett sammanhang. Sedan dyker det också upp små tips och bonusföreläsningar ibland. Tjoho!

Vad är ditt nästa steg i skrivandet - vad drömmer du om?

- En stor dröm är att snart få hålla i min första roman och att lyssna på mina första ljudböcker. Ännu en dröm vore så klart om någon av mina titlar översätts. Kanske låter det osannolikt, men varför ska vi inte våga drömma stort? En dröm är en dröm. Men den kan så klart också vara en målbild och sporre för att ta oss vidare.

Kia Hedman

Patient 43 – Lava förlag december 2021
 
Grattis till debuten – berätta gärna lite om den!
 
- Tack! Idén till boken föddes när nyhetsreportage rapporterade om föräldrar som dödat sina barn, varpå en hemsk tanke slog mig som nybliven förälder. Tänk om man skulle bli anklagad för något man inte har gjort. Tanken lade grunden till Patient 43 där jag fick möjlighet att slå ihop skrivandet med mitt intresse för psykologi.
 
Varför ville du skriva en bok från början?
 
- Min högstadielärare sådde fröet hos mig då hon trodde på mig och mitt skrivande, och alltmer befästes tanken på att skriva en bok. En stor utmaning men otroligt inspirerande och spännande. Det extra roliga är att själv få bestämma vad som händer med de olika karaktärerna i boken.
 
Hur har arbetet med den varit?
 
- Mest toppar men absolut dalar. Som småbarnsförälder gäller det att hitta tiden till att skriva och därför blev Uppsalapendeln min skrivarlya. Tråkiga transportsträckor blev ett minne blott när jag fick försjunka mig i ett spännande manus. Men under en period var boken helt pausad. Jag tror att man ibland behöver tid för reflektion. Omedvetet bearbetar hjärnan skrivprocessen och vips har man lösningen framför sig och vet hur man ska fortsätta berättelsen. Det är bara att vänta ut dalen, dalar följs alltid av toppar.
 
Hur har Författarakademin kunnat hjälpa dig i processen?
 
- Författarakademin har varit väldigt lärorik. Caroline och Anna Karolina kommer med sådana värdefulla kunskaper och tips. Jag gillar att utbildningen är digital så att man kan göra den i sin egen takt, pausa och göra anteckningar. Klassrummet är även ett härligt forum.
 
Vad roligt att höra. Hur ser planen framåt ut nu? Fler böcker?
 
- Jag har absolut flera manus på gång. Tidigare har jag gett mig på ett försök att skriva feelgood, men känner att genren spänning i kombination med psykologi tilltalar mig mer. Mitt pågående spänningsmanus är en tänkt trilogi och mer uppbyggt utifrån ett synopsis. Målsättningen med mitt skrivande är att få läsaren berörd och att lämna kvar tankar som dröjer kvar långt efteråt. Vi får se om jag har lyckats med Patient 43.