Malin Gustafsson & Annalena Sandgren

Familjer – Egenutgiven barnbok 2022

 

Varför ville du skriva den här boken, Malin?

- Min dröm när jag var tonåring var att bli barnboksförfattare. När jag fyllde 50 i år, så myntade jag citatet: ”du som har hela livet på dig, säger ingen längre”. Så sagt och gjort. Jag skriver poesi regelbundet på Instagram på vers med rim. Jag tänkte att rim passar ju även väldigt bra för barn som håller på att lära sig läsa. Att jag valde att skriva om just familjer grundar sig i att det finns personer som tycker att en familj måste se ut på ett visst sätt, men familjer kan se ut på massa olika sätt. En familj kan vara släkt, men det behöver ju inte vara så och en familj kan förändras med tiden. Jag vill också lyfta fram att olikheter kan betyda olika för olika familjer, smått som stort.

 

Berätta om ett samarbete! Hur hittade ni varandra?

- Vi hittade varandra på Instagram för två år sedan när vi gjorde skrivutmaningar tillsammans i Ordkollektivet och vi gillade varandras sätt att skriva. När Malin startade eget företag kontaktade hon Annalena i egenskap av formgivare för att göra loggan och då visade det sig att vi bodde på gångavstånd till varandra. Då värvade Annalena Malin till Ordkollektivet som vi drev i något år.

 

Vad var det roligaste under processen? Och det svåraste?

Annalena: Det roligaste är när jag börjar bli klar med en illustration och kan lägga till detaljer som understryker och lyfter bilden. Det svåraste i just det här projektet har varit att hålla deadline, eftersom jag har haft flera andra projekt samtidigt.

 

Malin: Det roligaste är när jag fått feedback av testläsare och min lektör Victoria Hellberg. Då känns det som att boken blir på riktigt, inte bara mina idéer i huvudet och ord på skärmen. I responsen jag fått så känns det som mitt budskap med boken är också det som läsarna uppfattat, det känns fantastiskt! Det svåraste har varit tajmingen med att få klart illustrationerna. Jag har pushat på Annalena ”är du klar nu”? Men det viktigaste har hela tiden varit att de blir bra, och det är de!

 

Många i Den Stora Författarkursen skriver för barn och unga. Vad är ert bästa råd till alla som skriver i den genren?

Malin: Välj ett ämne som du brinner för så att läsarna känner att det finns ett äkta engagemang i innehållet. Se till att du har ett tydligt syfte med din bok och ha koll på din målgrupp. Vem ska läsa boken? Vem ska köpa boken? Vad gillar de? Gör ordentlig research. Vilka böcker finns redan i din sub-kategori, vilket budskap har de, hur ser innehållet ut? Besvara frågan: varför ska hen läsa just din bok? Märks det att jag jobbar med produktutveckling eller?

 

Annalena: Det handlar väl alltid om att hitta sitt eget språk, både rent litterärt och i formen. Enkla regler som kan vara svåra: hitta flytet och ha roligt!

 

Hur ser närmaste planerna ut för ytterligare skapande?

Malin: Jag har flera barnböcker i mitt huvud: Pappor, Mammor, Vänner, Grannar med flera. Så fort jag kommit ut med Familjer så ska jag börja skriva nästa barnbok. Jag har också en idé om en bok för vuxna på vers. Jag har en hel del material redan, men jag behöver göra research kring potentialen för en sådan bok.

 

Annalena: Planen är att bli mer strukturerad med att skriva dagligen och att färdigställa mitt eget manus med korta texter som jag troligtvis ger ut själv under våren. Sedan har jag ett barnboksmanus som jag gjorde för tio år sedan som ska omarbetas. Sedan har vi nya samarbeten på gång …