Monica Wiksten Gideonsson

Soundtrack för blå änglar – Lava förlag 2022

 

Berätta gärna lite om boken!

- Det är en feelgood med mycket hjärta och smärta, med nostalgiska musikreferenser och excentriska karaktärer i mysiga östgötska miljöer. Handlingen kretsar kring barndomsvännerna Amanda och Julian som delar ett intresse för 80-talsmusik. Amanda har en lovande journalistkarriär på Motalabladet och Julian driver skönhetssalongen Hair & Flair. På fritiden spelar Amanda gitarr tillsammans med tjejkompisarna i bandet Sammy & the Foxes och den något excentriske Julian är deras självutnämnde manager. Men när berättelsen börjar har Amanda lagt spelandet på hyllan, hon har städmani och gömmer oöppnade inkassobrev i kökslådan samtidigt som hon undviker vännerna. Genom återblickar få vi följa vad som hände, och Amandas resa mot att återerövra den levnadsglada person hon en gång var. 

Jag har velat skildra såväl vardagsrealism som livets mystiska sidor - kryddat med dråpligheter som
lockar till skratt. Jag hoppas att boken når läsare som gillar att bli rejält överraskade och som
är beredda på att tas med på en känslomässig berg- och dalbana. Berättelsen är förstås tänkt
att lämna en varm känsla efter sig - det är ju trots allt en feelgood!


När började du drömma om att skriva en bok och vad hade du för plan för att nå ditt mål?

- Oj, bra fråga. Jag har nog närt författardrömmar ända sedan tonåren då mitt skrivande mestadels
handlade om dikter och dagböcker. Men den verkliga vändpunkten kom under en period av utmattning när jag på allvar började fundera över mina prioriteringar. Jag kände att jag var tvungen att börja ta mina verkliga drömmar på allvar och sluta vara en people pleaser. Det handlade om ren
överlevnad. 


När satte du i gång och hur var skrivprocessen?

- Ett frö till en historia började gro under sjukskrivningen för kanske sju år sedan och då bestämde jag mig för att avsätta så mycket ledig tid som möjligt till att skriva på boken. Jag bestämde mig också för att bara ha roligt medan jag skrev. Orden och idéerna bara flödade ur mig, fick stryka flera kapitel till slut.

Jag hade ingen färdig plan från början, bara en grundidé och en vag bild av huvudkaraktären, resten var ett rent äventyr att skriva fram. Jag överraskades av att boken fick mer djup än jag anat, från början var den mer tänkt som en skröna. Det tog flera år att få klart manuset mellan jobb och familjeliv - men oj vad jag lärde mig mycket på vägen. Och när jag insåg att manuset var värt att publicera satte jag som mål att få ett traditionellt bokkontrakt. Och drömmen blev sann! Nu finns boken på riktigt - en häftig känsla.


Varför ville du gå med i Författarakademin?

- Som skrivande människa blir man aldrig fullärd, det finns alltid nytt att lära. Hade följt er på
instagram ett tag och tyckte att ni verkade så proffsiga. Ni båda utstrålar dessutom mycket positiv
energi. Blev även inspirerad av andra skrivande människor som haft nytta av era kurser. Efter ett
gratiswebinar blev jag hooked och anmälde mig till Den stora författarkursen, vilket jag inte
ångrat.


Hur har kursen hjälpt dig?

- Kursen är som en hjälpande hand på vägen och går verkligen på djupet i författarhantverkets olika beståndsdelar. Om jag fastnar eller undrar över något i skrivprocessen är det bara att söka upp lämpligt kursavsnitt. Har bland annat lärt mig välja när jag ska gestalta och när det faktiskt är
okej att berätta, hur man kan undvika klyschor och mycket, mycket mer. Communityn och
livesändningarna på facebook ger dessutom stor inspiration. 


Hur firar du när boken är klar – och vad har du för planer framåt?

- Jag har spenderat två härliga septemberveckor i Italien tillsammans med min äkta hälft, och nyligen bjöd jag in till ett releasemingel på hemorten, vilket blev lyckat trots en del premiärnerver. Har ett par författarframträdanden inbokade (läskigt men främst kul) och planerar att snart åka ner till Motala för att lansera boken där den utspelar sig.

Jag vill att boken ska nå ut till många läsare och drömmer om att den blir översatt och lanserad utomlands. För varför inte drömma stort när man ändå håller på? Livet är för kort för att hålla tillbaka, tänker jag. Utöver det är jag på
redigeringsstadiet av min andra roman - en historisk roman som handlar om en ung kvinna i Sörmland runt år 1800. Sedan väntar fler bokidéer på att få komma ut i ljuset.