Anne-Lie Högberg

Breven som länkar oss samman – utkommer på LB förlag våren 2022

Hur kändes det när du fick reda på att du skulle skriva på bokkontrakt?
- Trots att det var det femte kontraktet blev jag lika glad och härligt bubblig som de förra gångerna. Kanske ännu mer nu än när jag skrev på första kontraktet. Då hade jag ingen aning om hur svårt det var att få ett kontrakt. När min första bok gavs ut var det via en kompis som jag lärt känna på en skrivkurs, som bestämde sig för att starta ett förlag. Sedan har det varit en spretig väg till traditionellt förlag som varit mitt mål.


När började du först drömma om att skriva en bok - och varför?

- Jag hade nog inte från början några planer på att skriva en bok, utan mer skaffa mig ett fritidsintresse när jag blev lite ledig för att alla mina fem barn, växte upp och inte behövde mig lika mycket. Så det var då jag bokade min första skrivkurs. Sedan ledde det ena till det andra.


Hur har Författarakademin hjälpt dig framåt?

- Jag har blivit mer säker i mitt skrivande. När man drabbas av det stora vemodet eller tvivlet som jag oftast gör så är det lätt att logga in och peppa sig själv med antigen det ena eller det andra.


Vilken lektion/modul har varit mest värdefull för dig och varför?
- Jag har verkligen hoppat mellan modulerna, och gör fortfarande. Jag hoppade ju på Författarakademin precis när jag började med min femte roman. Då började jag med Tema och Karaktärer. Sedan gillar jag ju verkligen modulen Gräv där du står. Vilket jag verkligen gjort med alla min romaner. Och jag tror min favoritmodul har varit cliffhangers!


Vad har du för råd till deltagarna i Författarakademins klassrum?
- Ge inte upp! Kolla olika utgivningsmöjligheter. Det finns så många möjligheter om det känns svårt att få till ett traditionellt förlag. Men annars, jobba igenom manuset och se till att hitta testläsare innan man skickar in det. Jobba igenom, jobba om och gör allt ännu en gång.