Christina Edwinsdotter Ardnor

Debuterar med en feelgood roman  ­–  Lundberg media 2023

Vi i klassrummet har ju fått följa din författarresa. Hur känns det idag, när du fått besked om utgivning?

- Det är en sådan otrolig ”nyp-mig-i-armen”-känsla. Efter att ha jobbat med manuset i sju års tid i den oändliga berg och dalbana som det innebär att vara helt ny, inte kunna någonting, tro att allt är bra, sedan att allt är dåligt och så kämpa, skriva om, få refus efter refus tills jag var beredd att ge upp - och så händer det! Plötsligt! Känns overkligt, pirrigt, skrämmande och alldeles, alldeles underbart. 

Vad handlar boken om?

- Det är en lustfylld sjukhus-romance som utspelar sig i Umeå, med starka karaktärer, en rejäl nypa humor och knepiga hinder. En berättelse om omöjlig längtan och vad vi är villiga att göra för att få det vi helst vill ha. Om att våga fånga en andra chans till lycka, våga vara sårbar och att ensam inte alltid är starkast. Arbetstiteln är Diagnos: Omöjlig Längtan (men förlaget har inte sagt sista ordet än).

Hur har arbetet med den gått till?

- Första utkast till synopsis skrev jag redan 2014, inför mitt livs första skrivarkurs. Råmanus skrev jag huvudsakligen under en årslång time-out 2018, men det blev inte klart att skicka till lektör förrän 2020. Sedan dess har den testlästs, redigerats och refuserats x flera - fram tills nu! Det har alltså varit en galet lång process - det känns som världens längsta graviditet och nu ska bokbebisen UT! 

Vad har varit roligast och mest utmaning under processen?

- Roligast har varit att få lära mig hur man skriver - jag var TOTAL novis från början, hade bara läst en horribel mängd böcker, och alltid älskat att uttrycka mig i skrift. Att ”knäcka koden” till hur skrivhantverket fungerar var som att lära mig ett helt nytt språk. Fantastiskt spännande! Största utmaningen för mig är REDIGERING - jag ifrågasätter allt och tror att allt är skräp. Och skriver om och tror att det blir sämre. Att slåss med min inre kritiker är allra jobbigast. Men testläsare hjälper, särskilt de som vågar peka ut svagheterna också, och inte bara stryker medhårs. Ärlighet är bäst! 

Var i skrivprocessen befinner du dig just nu?

- Just nu är mitt antagna manus hos redaktör (hu så häftigt) och ska komma tillbaka om ca två veckor. Då får jag se om det räcker med en eller två redaktörsrundor. Men tills manus kommer tillbaka så varvar jag lite ”ledigt” med att skriva på bok två, som är en fristående uppföljare!

Hur har Författarakademin hjälpt dig?

- Ovärderligt! Jag har fått ett ramverk och en struktur att jobba emot. Författarakademin har varit min ”privatlärare i fickan” som gett mig grundkunskap, tips, övningar och fram för allt PEPP i klassrummet från ledare och klasskompisar. Som en stöttande gemenskap, utan den hade jag absolut inte suttit här idag. Jag har dessutom haft chansen att lära känna Caroline längs vägen, och bättre mentor hade jag aldrig kunnat få. Så otroligt tacksam!

Hur ser din skrivframtid ut just nu - vad drömmer du om?

- Just nu drömmer jag om en JÄTTESTOR RELEASEFEST där jag ska glida omkring i en paljett-onepice och bara glittra! Och så drömmer jag om att det ska finnas läsare där ute som faktiskt får det jag önskar att ge dem: en stunds avkopplande underhållning, men med eftertanke.