Elisabeth Klippel Berglöf

Tjuvapack och systraskap  – WAPI 2022

 

Det här låter spännande. Vad handlar boken om?

- Den handlar om ett gäng pensionärer 80 +. Två bankrånare, två privatspanare och ett gäng damer som är medlemmar i kyrkans damklubb Systraskapet. Boken bjuder på allt från bankrån och kidnappning till tarotkort och en kyrkoherde som är allt annat än traditionell. Det är en feelgood med glimten i ögat och med en handling åt det satiriskt/komiska hållet. Tanken är att jag vill ge läsaren en skön avslappnande lässtund där hen får möjligheten att hänga med härliga karaktärer och samtidigt få sig ett gott skratt. Med rappa repliker och fullt ös får du som läsare inte en tråkig stund. Dock finns ett djup mitt i allt det komiska som belyser hur problematiskt livet kan te sig när kroppen gör ont och demensen knackar på dörren och ställer till förtret på många olika plan.

Vad har varit roligast med att skriva den - och mest utmanande?

- Det roligaste har varit att jag skrivit där jag står. Mina miljöer är från en plats, Axberg som ligger en mil utanför Örebro, där jag som barn tillbringat mina somrar och nu som vuxen i min sommarstuga. Karaktärerna är delvis hämtade från de som bodde där när jag var barn men mest ur min fantasi och de är så roliga att hänga med och att få använda dem för att få utlopp för min humoristiska sida.

Hur kändes det att få besked om antagning? 

- Oj! När jag fick mailet om ett eventuellt fortsatt samarbete med mig var jag på semester i Grekland och låg på en strand. Vi bokade in ett zoommöte och det blev en nervös och lång väntan. Men direkt när mötet startade kände jag på mig att det skulle gå vägen och när de berättade att jag skulle få ge ut alla format fick jag ståpäls och började gråta. De sa att min sociala plattform (Instagram, 6300 följare) gjorde att de ville satsa fullt ut.

Hur har Författarakademin hjälpt dig i skrivprocessen? 

- Att få känna den samhörighet som man har i Författarakademin har varit ett enormt stöd. Kurserna finns alltid att tillgå och ger hela tiden ger nya aha-upplevelser beroende på var man befinner sig i skrivprocessen. Vår fina Facebookgrupp är så stöttande, peppande och helt fantastisk. Man får alltid bra tips och svar på frågor man har. Livesändningarna som alltid tar upp de frågor vi i gruppen har och rätar ut frågetecken har hjälpt mig oerhört mycket.

Vad har du för framtidsplaner skrivmässigt?

- Jag har skrivit 45 000 ord i mitt råmanus till del två, del tre och del fyra finns redan i huvudet och vill komma ut. Nu hoppas jag att del 1 blir en succé så förlaget vill fortsätta att ge ut de kommande delarna.