Eva Gottfridsson

Ali & Dagge: Fälttävlanslägret (läsålder 9-12 år) – Idus förlag 2022

- Ali & Dagge: Fälttävlanslägret är en hästbok om tre grabbar som åker på ridläger. Målet är att läsaren ska uppleva det som om han eller hon är med på lägret och verkligen känner kraften i den inkluderande gemenskapen som uppstår. Det är också en bok om att utvecklas och att växa genom att tänja på sina gränser. Peppande kompisar och instruktörer kan göra underverk!

Berätta om din egen hästbakgrund.

- Den är den kanske den största drivkraften för mig när jag väljer att skriva hästböcker. Det sporrar mig också att försöka höja statusen på genren. Den här bilden på mig är en nytagen bild på mig och min häst Gretzky som fyller 26 år i april. Han är resultatet av min första bok Sara & grottponnyn som gavs ut i mitten av 1990-talet. Jag fick ett engångshonorar och för det betäckte jag mitt sto Pimerella. Resultatet blev Gretzky. 

Vilka har varit dina utmaningar med att skriva Ali & Dagge: Fälttävlanslägret?

- Att det blir väldigt mycket namn i boken – deltagare, hästar, anhöriga, ledare. Men också att pensla karaktärer med flyktiga penseldrag och ändå göra dem trovärdiga.

Vad har varit roligast?

- Att själv sugas in i lägerbubblan och försöka förmedla den. 

Varför är du en skrivande person?

- Kanske för att jag är en läsande person. Barndomens hästböcker väckte läslusten, och jag fortsatte sedan med ”tyngre” litteratur med samma glupande aptit av bara farten. Jag blev doktorand i engelsk litteratur och har fortsatt att läsa mycket under alla år sedan dess. Författardrömmarna har alltid funnits, men tiden har aldrig riktigt räckt till med heltidsjobb och hästar. Nu ser livet annorlunda ut, och jag har möjlighet att lägga mer tid på skrivandet. Så det är lite ”nu eller aldrig”!

Hur har Författarakademins kurs hjälpt dig?

- Jag gick en termin i Skapande Svenska vid Uppsala universitet i mitten av 1980-talet, men kände att kunskaperna verkligen behövde dammas av och blev glad när jag hittade er kurs. Det kändes bra att varva den med skrivandet – avsatte en stund varje dag måndag till fredag till bådadera: skriva först, sen kursen. Planen är att jag ska göra om den igen nu när jag känner att jag kommit igång med skrivandet på allvar. Modulerna är bra uppbyggda och man blir dessutom på gott humör av att ”träffa” er och smittas av er entusiasm. Även Klassrummet tycker jag är bra – jag gillar att vara del av den gemenskapen. Skrivandet i sig är ju annars en ganska ensam tillvaro.

Vad skriver du på just nu?

- En historisk äventyrsbok för 9-12 åringar i andan ”gräv där du står”: den utspelar sig på Skoklosterhalvön under tretusen år och handlar mycket om hästar, även om det inte är en renodlad hästbok. Uppbyggnaden är tolv korta berättelser om flickor och deras öden under olika tidsepoker.

Upprinnelsen är att Skokloster där jag bor är mycket rik på fornlämningar och så har vi haft ett kloster (som givit bygden sitt namn) och har fortfarande ett mycket fint slott. Min egen nyfikenhet på historierna och människoödena bakom runstenar, gravrösen, kloster och slott, startade en process som uppslukar mig mer och mer, och som är så spännande att jag gärna vill dela med mig av den.

Var ser du dig själv skrivmässigt om tio år  – om du får önska helt fritt?

- Då skriver jag fortfarande med samma engagemang, och har även skrivit böcker för vuxna. Gärna poesi.