Kia Hedman

Patient 43 – Lava förlag december 2021
 
Grattis till debuten – berätta gärna lite om den!
 
- Tack! Idén till boken föddes när nyhetsreportage rapporterade om föräldrar som dödat sina barn, varpå en hemsk tanke slog mig som nybliven förälder. Tänk om man skulle bli anklagad för något man inte har gjort. Tanken lade grunden till Patient 43 där jag fick möjlighet att slå ihop skrivandet med mitt intresse för psykologi.
 
Varför ville du skriva en bok från början?
 
- Min högstadielärare sådde fröet hos mig då hon trodde på mig och mitt skrivande, och alltmer befästes tanken på att skriva en bok. En stor utmaning men otroligt inspirerande och spännande. Det extra roliga är att själv få bestämma vad som händer med de olika karaktärerna i boken.
 
Hur har arbetet med den varit?
 
- Mest toppar men absolut dalar. Som småbarnsförälder gäller det att hitta tiden till att skriva och därför blev Uppsalapendeln min skrivarlya. Tråkiga transportsträckor blev ett minne blott när jag fick försjunka mig i ett spännande manus. Men under en period var boken helt pausad. Jag tror att man ibland behöver tid för reflektion. Omedvetet bearbetar hjärnan skrivprocessen och vips har man lösningen framför sig och vet hur man ska fortsätta berättelsen. Det är bara att vänta ut dalen, dalar följs alltid av toppar.
 
Hur har Författarakademin kunnat hjälpa dig i processen?
 
- Författarakademin har varit väldigt lärorik. Caroline och Anna Karolina kommer med sådana värdefulla kunskaper och tips. Jag gillar att utbildningen är digital så att man kan göra den i sin egen takt, pausa och göra anteckningar. Klassrummet är även ett härligt forum.
 
Vad roligt att höra. Hur ser planen framåt ut nu? Fler böcker?
 
- Jag har absolut flera manus på gång. Tidigare har jag gett mig på ett försök att skriva feelgood, men känner att genren spänning i kombination med psykologi tilltalar mig mer. Mitt pågående spänningsmanus är en tänkt trilogi och mer uppbyggt utifrån ett synopsis. Målsättningen med mitt skrivande är att få läsaren berörd och att lämna kvar tankar som dröjer kvar långt efteråt. Vi får se om jag har lyckats med Patient 43.