Magnus Ottosson

Frank ­–  Visto förlag 2022

Berätta om bakgrunden till boken!

- ”Frank” är en feelgoodroman om en man med samma namn, som efter en tung period bryter upp från sitt liv i Växjö och flyttar till New York för att börja om.

Jag har skrivit musik i många år och om någon frågar hur en viss låt kom till så svarar jag ofta att den helt plötsligt bara fanns där. Med böcker är det likadant. Det dyker upp en idé i huvudet som jag spinner vidare på.

Frank inleddes på allvar när jag och min sambo var i New York för att fira min 40-årsdag hösten 2019. De intryck och upplevelser jag hade där har fått stor plats i boken. Det hade aldrig gått att placera honom i New York om jag inte varit där. 

Spännande! Hur många böcker i serien blir det?

- I denna serie blir det minst fyra böcker. Det andra manuset ligger färdigt och jag har ytterligare ett råmanus skrivet.

När började du skriva och varför?

- Tanken på att skriva en bok på riktigt fick jag för drygt tre år sedan. 

Jag har en granne som släppt en hel del deckare och han har med stort tålamod svarat på många frågor och hjälpt mig mycket. Jag har en stöttande sambo (och språkpolis) som ger mig utrymme att skriva, det är också viktigt.

Vad har varit utmaningarna - och det roligaste?

- Det roligaste är utan tvekan att spruta ur mig idéer. Det finns hur många som helst. Jag har under dessa år skrivit fyra råmanus och börjat på ett femte. Tre stycken i serien om Frank och två ytterligare fristående berättelser. Utmaningen är själva hantverket. Det finns så mycket att lära vilket är jättekul och jag vill verkligen bli duktig på det. Jag vill också behålla och utveckla min egen stil. Det tror jag är viktigt, att jag skriver som jag gör och inte försöker härma någon annan.

Berätta gärna lite om vägen till utgivning!

- Jag anlitade en lektör innan jag skickade manuset till förlag. Sedan googlade jag fram ett tjugotal förlag som jag tyckte var i rätt genre och som passade. Det blev många nej, några halvpositiva och många som inte svarade alls, men två hybridförlag gillade manuset och jag valde att släppa boken på Visto förlag. Med musikbakgrunden så har jag en kompis med fantastisk berättarröst som håller på att läsa in ljudboken som jag sedan fixar till här i hemmastudion.

Hur har Författarakademin hjälpt dig i processen?

- Massor! Kursen är super, modulerna lätta att förstå med bra exempel och övningar. Sedan är klassrummet på Facebook outstanding, med erfarenhetsutbyten och livelektioner. Mer kunskap får mig att känna mig mer trygg i mitt skrivande och jag har nu efter genomgång av modulerna till slut förstått lite mer av vad redaktören på förlaget påpekade och tyckte. För de manus jag jobbar med nu har det varit väldigt nyttigt. Det är små saker och tips som dyker upp i huvudet när jag skriver, som jag kommer på att jag hört under någon lektion, vilket hjälper mitt skrivande mycket.