Malin Lundskog
Mariannes mirakel – Ekström & Garay 2021
Romanen Mariannes mirakel tar oss med in i en berättelse om vikten av att prata om sådant som är viktigt för oss.
- Den handlar om relationer och om vilka invanda och svårförändrade roller vi har i våra relationer. Fröet till romanen såddes när jag var som mest aktiv som löpcoach på olika företag i Göteborg och det under i princip varje träningspass kom fram minst en kvinna som generat viskade att hon inte kunde hoppa eller vara med på en övning på grund av urinläckage. När tillräckligt många kvinnor generat hade viskat ungefär samma sak i mitt öra började jag läsa på om inkontinens och kände starkt att vi måste prata om det här! Vi är sällan så ensamma som vi tror om våra tankar och känslor.
I Mariannes mirakel lider Helén, en av Malins huvudkaraktärer, av inkontinens som hon inte vågar prata om.
- Jo, hon försöker men tystas ned av sin mamma, Marianne, som anser att man sopar sådant under mattan. Heléns syster Caroline tror att hon hjälper till genom att peka med hela handen när hon ordinerar knipträning.
De tre kvinnorna lever geografiskt nära varandra, i välbeställda områden i sydvästra Göteborg. Mentalt och känslomässigt är avståndet mellan dem större och Helén är ängslig över vad folk ska tro, Caroline vet precis vad folk behöver veta och mamma Marianne anser att allt blir bra så länge man uppför sig som folk. Berättelsen utspelar sig i just sydvästra Göteborg och man får följa de tre kvinnorna och deras tilltrasslade relation med varandra ur de två vuxna döttrarnas respektive perspektiv.
- Jag har fått så oerhört fina recensioner och meddelanden och mejl om min bok att jag ibland undrar om det verkligen är min berättelse och mig som författare de pratar och skriver om. Den har fått omdömen som varm, kärleksfull, fängslande, viktig, igenkännande, tankeväckande och rolig. Jag har fått beröm för gestaltning och språk - jag har till och med blivit liknad vid Helen Fielding! På releasen fick jag en fråga om vad jag vill att boken ska bidra med. Utan eftertanke svarade jag underhållning och eftertanke och … det är tamejtusan det jag får höra från de som berättar vad min berättelse har gett dem.
Vilka har varit dina utmaningar med att skriva boken?
- Från början var min utmaning att inte redigera hela tiden. Jag tror att de första korta kapitlen tog mig flera månader att skriva eftersom jag fastnade i meningsbyggnads-, ordvals- eller kommateringsdiskussioner med mig själv. Hela tiden! Senare var utmaningen att tillåta mig att lägga tid på skrivandet. Vet ni hur många ursäkter för att INTE skriva det finns?
När jag väl bestämde mig för att det här faktiskt skulle kunna bli en bok var utmaningen att avsluta berättelsen. Jag hade så mycket jag ville berätta att jag vecklade in mig i alldeles för många trådar. Där blev utmaningen senare det klassiska ”kill your darlings”. Oj vad jag har strukit innehåll!
Vad har varit roligast?
- Att hitta på en berättelse och utmana mig själv att våga tänka ”vad skulle hända om …"! Jag älskade att skruva till karaktärerna, från råmanusets ganska platta personer till några mer levande och komplexa individer. Och att lyckas knyta ihop säcken!
Varför är du en skrivande person?
- Jag tänker genom att skriva. I skrivandet får jag tillfälle att reflektera över livet, människor och händelser. Jag tycker visserligen om att prata också, men genom att skriva hinner jag med mina tankar. Jag tycker om att leka med språket och dessutom gillar jag idén om att vara en skrivande person … och känslan av fingrarna på tangenterna.
Hur har Författarakademins kurs hjälpt dig?
- Strukturen på mitt manus har fått sig en skjuts i rätt riktning. Och insikter om vad jag kan spara till redigering och inte behöver lägga krut på under själva hittepå:andet. De konkreta tipsen på hur man kan (just ’kan' också. Inte ’ska' eller ’bör’.) bygga upp sin historia, både i form av dramaturgi och miljöbeskrivningar. De små detaljerna som gör att en läsare inte kan lägga boken ifrån sig och vad som är bra att undvika om man inte vill skriva läsarna på näsan. Och modulen om karaktärer! Och … kort och gott är helheten superbra och varje del har sin tjusning under olika delar av min egen skrivprocess. Allt i kursen är tydligt upplagt och det är lätt att hitta det jag behöver för tillfället. Era livesändningar är toppen! Wow för att ni bara rakt upp och ned svarar på våra frågor i det formatet och att ni är så aktiva i FB-gruppen, som också är toppen och gör det enkelt att både få och ge pepp till skrivarkollegor.
Vad har du för mål med ditt skrivande?
- Äsch, jag ska bli världens bästa författare bara (skratt). Jag brukar skämta om det i en podd tillsammans med författarkollega (Skriverier med Malin och Cilla). Skämt åsido, jag vill bidra till en bättre värld genom mitt skrivande. Det är kanske inte så pretentiöst som det låter, utan handlar om att jag vill bjuda på underhållning och hopp, helst med en dos utveckling och eftertanke.
Var ser du dig själv skrivmässigt om tio år – om du får önska helt fritt?
- Då lever jag på mitt skrivande, både i form av mina böcker i olika format och föreläsningar, författarsamtal, podd och har kontrakt på flera böcker med ett drömmigt förlag. Dessutom är mina böcker översatta till minst sju språk och jag undrar om inte någon av mina berättelser är på väg att bli TV-serie också? Jag har också en himla fin relation med alla läsare.